Make your own free website on Tripod.com

TOP


52-ga Svjetska burza za inovacije, istraživanje i nove tehnologije, Brisel Expo - Heyzel - Hala 2

"Lijanovići" sa pet zvjezdica blistaju u Evropskoj Metropoli

Brisel, četvrtak 13. novembar/studeni 2003.
Ukupno 1200 inovatora iz 40 zemalja okupilo se da izlože njihove eksponate od kojih ce neki već sutra početi da se proizvode i kao uvijek do sada označiti eru tehnološkog napredka i dostignuca jedne epohe.
Ovakvim pionirima, onima od jučer i nekima danas čovječanstvo treba da zahvali za napredak i bolji standard života. Nije samo svrha u tome nešto novo izložiti već i da dobijete intelektualnu svojinu nečeg već napravljenog ili imena koje iza toga stoji.

Malo je onih koji uopšte znaju o čemu pišem, a kamoli da tome pridaju neku važnost. Mnogi danas nisu ni svjesni kakva bitka se bije u samom žiriju prvo oko ranga mjesta, a potom i samog mjesta.

Bosna i Hercegovina, i pored toga što njena Vlada nije ni svjesna značaja ove institucije, ima sreću da je prof. dr. Mićo Gacanovic, kao stručnjak, visoko cijenjen član žirija na uzornom petom mjestu, što znači da njegova riječ u odlučivanju ima veću težinu nego drugih članova iz mnogo većih zemalja od BiH. Dakako da BiH inovatori i proizvođači imaju veću šansu od drugih da njihovo umijeće, ne samo izlože već istovremeno dobiju intelektualnu zaštitu imena i proizvoda. Nažalost, ova se prednost ne koristi. Kao i obično do sada u pitanju je nezainteresiranost, nehat ili neznanje?

Zahvaljujući vezama i poznanstvu gospodina Gaćanovića, štand BiH je imao najbolje mjesto. Pored njega su morali proći svi, oni koji ulaze, kao i oni koji izlaze. To znači da je najduže ostao u podsvijesti posjetioca kao i bljesak pet zvjezdica renomirane firme "Lijanovići" iz Širokog Brijega i reklamni pano privatne RTV "VICOM" iz Banjaluke. Pokazuje da su ta dva imena zaštićena intelektualnom svojinom, a to je od posebnog značaja ne samo za ove dvije firme već za cijelu BiH. Nažalost većina to ne zna niti tome pridaje značaja, isto kao ni Ambasada BiH, koja se nije udostojila da pošalje barem trećeg čovjeka po hijerarhiji da prisustvuje otvorenju burze, kao što su to učinili Ambasadori drugih zemalja. Dakle, ovog puta je dr. Gaćanović bio jedini (neakreditovani i neplaćeni) ambasador BiH na Svjetskoj burzi, na sramotu onih što troše novac BiH poreznika.

Učesnici se pitaju: "Zašto se niko iz Ambasade BiH nije pojavio?", vjerujte i mi se pitamo, vjerovatno je u pitanju nehat kao i do sada. Oni vjerovatno ne razmišljaju o tome da napr.  firma Lijanovići zapošljava 700 radnika i da veliki dio poreza koji plaćaju državi, jedan dio odlazi također i za plate diplomacije, koja ne obavlja revno njen posao.

Ovo pokazuje da će se u zemlji Bosni još mnogo toga morati izmijeniti. Neke ljude treba smijeniti, a druge preeducirati ako građani BiH žele napredak.
Da sve nije tako crno pokazuje primjer firme "Lijanovići". Oni su ozbiljno  shvatili evropski i svjetski način poslovanja, što je naravno i rezultiralo njihovom dosadašnjem uspjehu. Treba napomenuti da u tome prednjače čak i ispred mnogih evropskih firmi, kato pokazuje primjer uzorne reklame i pametnog menadžmenta.

Bijela kapa, T-shirt majice i hemijske olovke sa amblemom firme i kvalitetni katalog sa uzorcima. Znatiželjni posjetioci pipkaju lijepo i kvalitetno dizajnirani prospekt i sa nevjericom pitaju dali je to rađeno u BiH. Posebno iznenađenje su više veličina majica,  znači da Lijanovići misle i na najmanje sitnice i da njihov menadžment ne prepušta nista slučaju. Osvjedočio se i pisac ovih redova kad je dobio majicu po njegovoj mjeri XXL, a supruga L. Bilo je i čuđenja i smijeha u korist Lijanovića. Zato što mnogi u Evropi ne misle na ovakve sitnice, osim u firmama sa savjesnim menadžmentom u čiju kvalitetu proizvoda se može vjerovati.
Na kraju još i boca vrhunskog vina "Stari Lijan", koja se po dizajnu i izgledu može nositi sa najvećim francuskim i svjetskim markama, a vjerujem i po kvalitetu, mada ga još nismo isprobali, zato što imamo samo jednu bocu. Ovu bocu ćemo brižno čuvati kao i druge eksponate, da to  pokažemo našim prijateljima. Da se konačno možemo pohvaliti nečim pozitivnim i lijepim što dolazi iz BiH. Stid nas je da uvijek slušaju samo neuspjehe i žalopojke, konačno nešto dobro i uspješno. Zahvaljujući vrijednim i savjesnim privrednicima. Ovakve se reklame u Evropi odbijaju od poreza, jer one također rezultiraju boljem poslovanju što se na kraju pozitivno odražava i na državni budžet. Nije nam poznato dali je to slučaj u BiH. U svakom slučaju su pokazale visok renome ove firme i uvrstile je u red svjetskih proizvođača u čiji se kvalitet ne smije sumnjati.


Ing. S. Čavkić,
Belgium


Napomena: Saznali smo da su sutradan, 25 sati nakon postavljanja ove stranice na Internet, predstavnici Ambasade BiH obišli štand BiH i prisustvovali dodjeli priznanja firmi "Lijanović". Da li je to bila slučajnost ili ne o tome nećemo raspravljati, oni su uglavnom došli. Pogledajte na sljedećoj stranici.
 

To home page To Top Next page


Page Construction: 13.11.2003 - Last Modified: 01.09.2010